Petak, 31 Marta, 2023
Cybervision
NaslovnaMagazinZanimljivostiAmerikanci kažnjavaju sa po 5.000 dolara one koji se zateknu u blizini...

Amerikanci kažnjavaju sa po 5.000 dolara one koji se zateknu u blizini najvišeg drveta na svijetu

Hiperion je najviše drvo na svijetu, a u Sjedinjenim Američkim Državama oštro se sankcionišu svi oni koji se zateknu u njegovoj blizini.

Iz kalifornijskog Nacionalnog parka Redwood prošle sedmice su saopćili da će sa 5.000 dolara i polugodišnjim zatvorom biti sankcionisani oni koji budu u blizini ovog stabla. Guiness ga je proglasio najvišim stablom na svijetu.

Nalazi se duboko u šumi i ne postoje staze kojima se može doći do njega. Uprkos tome, drvo je od 2006. suočeno s degradacijom, a krivci za to su posjetitelji koji pronađu način kako da dođu do njega.

Stablo je visoko 115,92 metra te je nazvano po biću iz grčke mitologije – Hiperion je bio jedan od Titana te otac boga Sunca Heliosa i boginje Mjeseca Selene.

U spomenutom nacionalnom parku su naglasili da do ovog drveta najčešće pokušavaju doći blogeri i putopisci, a što za posljedicu ima njegovu devastaciju. Poručili su im da moraju odlučiti da li će biti dio njegovog očuvanja ili dio njegovog uništenja.

Šef Odjela za prirodne resursne Nacionalnog parka Redwood Leonel Arguello je izjavio za portal San Francisco Gate da su na spomenutom području ograničene usluge za mobilne telefone i GPS. To znači da posjetitelji rizikuju da se izgube.

Posjete ljudi nisu jedina opasnost po ovo drvo. Sve učestaliji šumski požari su također velika prijetnja, prenosi CNN.

Komentari
Izvorklix.ba
POVEZANI ČLANCI
- Marketing -
Cybervision

Najpopularnije