Petak, 31 Marta, 2023
Cybervision
NaslovnaVijestiBosna i HercegovinaBećirović: "Graditi temelje za sigurniju budućnost i kvalitetniji život građana"

Bećirović: “Graditi temelje za sigurniju budućnost i kvalitetniji život građana”

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se danas prvi put nakon preuzimanja te dužnosti kazavši da osjeća veliku odgovornost prema ljudima i državi, ali istovremeno i izuzetnu čast.

– Čuvajmo i jačajmo vrijednosti demokratskog društva i društvene solidarnosti. Branimo slobodu i dostojanstvo svakog čovjeka. Poštujmo i provedimo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama, kao i odluke međunarodnih i domaćih sudova – kazao je Bećirović obraćajući se brojnim zvanicima na konstituirajućoj sjednici.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina država dubokih srednjovjekovnih korijena i snažnih antifašističkih temelja, a te antifašističke vrijednosti i danas znače zalaganje za demokratiju, ljudska prava i socijalnu pravdu.

Kaže da se prošlost ne može promijeniti, ali iz nje se mogu izvući pouke, a energiju je potrebno usmjeriti ka popravljanju loše sadašnjosti i izgradnji temelja za sigurniju budućnost te kvalitetniji život ljudi, a svi nivoi vlasti trebaju se fokusirati na rješavanje egzistencijalnih pitanja.

– Svi imamo zajedničke protivnike: siromaštvo, nezaposlenost, nepravdu i masovan odlazak ljudi. Ovi protivnici ne poznaju političke, etničke, vjerske i druge razlike i oni jednako prijete svim ljudima. Krajnje je vrijeme da djelujemo odgovorno i zajednički kako bismo se suprotstavili stvarnim problemima – pozvao je Bećirović.

Kazao je da je njegova vizija BiH demokratska, pravna i evropska država, zemlja u kojoj se slobodno razvijaju i poštuju različiti identiteti etnički, vjerski, regionalni, socijalni i drugi, ali i izgrađuje zajednički državni identitet Bosne i Hercegovine.

Podvukao je da nas iskustvo uči da su za mir i ekonomski razvoj potrebni svi, pozivajući da se okrenu politici mira, saradnje i jačanja ekonomije te da se radi u interesu osiromašenih i obespravljenih ljudi.

– Ne gradimo političku popularnost na svađama i konfliktima. Iz sijanja prijetnji i tenzija može nicati samo sjeme bijede i nesreće – kazao je Bećirović.

Dodao je da je njegova ruka ispružena za saradnju prema svima koji žele dobro ljudima, ali je najavio da će istovremeno biti odlučan u odbrani demokratske, pravne, evropske i multietničke države jer ne postoji nijedan pravni, politički, moralni, historijski i civilizacijski osnov za osporavanje države BiH.

– Danas se snaga iskazuje saradnjom i dijalogom, a ne uvredama i prijetnjama. Vrijeme je da podvučemo crtu i priznamo da su svađe i podjele put u siromaštvo i izolaciju – dodao je Bećirović.

Podsjetio je da su strateški ciljevi BiH punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u jer su nadležni državni organi BiH jednoglasno usvojili te ciljeve, a legalno usvojene odluke i zakoni nadležnih državnih organa moraju se poštovati kao i u svakoj drugoj državi.

Ocijenio je da vladavina prava i poštivanje kontinuiteta donesenih odluka predstavlja temeljni preduvjet za stabilnost i razvoj.

– Moramo pokazati sposobnost da uspijemo na velikom i zahtjevnom evropskom tržištu i da do kraja prihvatimo demokratske vrijednosti ujedinjene Evrope. Važno je da na tom putu pripremimo našu ekonomiju jačanjem znanja, nauke i usvajanjem novih tehnologija, poštujući postulate održivog razvoja – istaknuo je.

Pozvao je na ustrajnost u ispunjenju preuzetih ugovornih obaveza između Bosne i Hercegovine i EU te da se nastavi i unaprijedi usklađivanje vanjske politike Bosne i Hercegovine sa izjavama, deklaracijama i zajedničkim stajalištima Evropske unije.

Kazao je Bećirović i da je regionalna saradnja jedan od primarnih interesa BiH, preduvjet integracije u EU, a dobri odnosi sa susjedima garantiraju mir, stabilnost, otvaranje trgovinskih odnosa, investicije, rast turizma, kulturnu, sportsku, obrazovnu i svaku drugu saradnju s državama u regiji.

Za njega efikasan i osposobljen odbrambeni sistem mora biti u funkciji opće, lične i imovinske sigurnosti ljudi u BiH zbog čega je važno da se nastavi reforma odbrambenog sistema u skladu s NATO standardima na šta BiH obavezuju međunarodni sporazumi i usvojeni zakoni.

Pozvao je i da se BiH poveže s dijasporom koja nije zaboravila Bosnu i Hercegovinu i koja je ogromna snaga i istinski partner u izgradnji budućnosti.

Na kraju je pozvao da se apatija i pesimizam ostavi prošlim vremenima, a u novo vrijeme donese optimizam i odlučnost te vrati pozitivna energija i afirmira zajednički rad organa vlasti na svim nivoima.

federalna.ba/Fena

Komentari
POVEZANI ČLANCI
- Marketing -
Cybervision

Najpopularnije