Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Cybervision
NaslovnaVijestiBosna i HercegovinaČengić: HDZ je neizbježan, prerano je govoriti i da li su to...

Čengić: HDZ je neizbježan, prerano je govoriti i da li su to matematički i SDA ili SNSD

Parlamentarac Irfan Čegić (SDP) govorio je o procesu formiranja vlasti u BiH nakon ovogodišnjih Općih izbora ističući koji od potencijalnih partnera su neizbiježni te s kim će Trojka u vlast.

Osam stranaka okupljenih oko Trojke dogovorili su ranije formiranje vlasti bez SDA. SDP, Narod i pravda, Naša stranka, Narodni evropski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove Generacije i Stranka za Bosnu i Hercegovinu su usaglasili i tekst Sporazuma o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima u BiH.

“Ono što su organi stranke zaključili jeste da smo mi okupili oko Trojke nekoliko stranaka koje su podržavale Denisa Bećirovića. Tu smo koaliciju ponudili SBiH i oni za sada izgleda da će biti dio toga i da ćemo raditi s onima koji su neizbježni. U ovom trenutku, po matematikama je HDZ neizbiježan. Da li će to po sljedećim matematikama biti SDA, da li će to biti SNSD, da li će opozicija iz Republike Srpske dobiti priliku da formira Vijeće ministara, u ovom trenutku je prerano govoriti” kazao je Čengić.

Istakao je kako u ovome trenutku postoje različiti partneri u kantonima što je normalno jer su oni lokalna politika i “nisu nikakva državnička, visoka politika”.

“Vi imate situaciju da Demokratska fronta formira s nama vladu u Zeničko-dobojskom kantonu, a da su u Tuzlanskom kantonu sa SDA. Dakle, imate situaciju da Pomak koji je podržao, barem deklarativno Bakira Izetbegovića u kampanji, sada će zajedno sa NiP-om formirati vladu USK”, naglasio je Čengić tokom gostovanja na TV Sarajevo.

Dodao je da se tokom formiranja nove vlasti ne ulazi u koalicije već u “partnerstva za formiranje vlasti”.

Klix.ba

Komentari
POVEZANI ČLANCI
- Marketing -
Cybervision

Najpopularnije