Petak, 31 Marta, 2023
Cybervision
NaslovnaNekategorisanoKrajina: Diplome iz RS-a i Srbije idu ko po loju "Ja tebi...

Krajina: Diplome iz RS-a i Srbije idu ko po loju “Ja tebi pare, ti meni papir za bolje radno mjesto”

Koliko je jednostavno, lako i brzo steći fakultetsku diplomu i visoko obrazovanje, te legitimno postati akademski građanin pokazuju brojni primjeri kako sa fakulteta u manjem bh. entitetu tzv. Republika Srpska, tako i slučajevi brzog i sumnjivog stjecanja diploma na fakultetima u Srbiji. Slučajevi diplomiranja u rekordnom roku, potpuno su obesmislili ideju o univerzitetskim diplomama, koje danas često ne vrijede ni običnog dronjka.

Još uvijek nije jasno zašto pravosudne institucije, prije svega Tužilaštvo BiH, a tako i lokalna Tužilaštva, posebno ono iz Unsko-sanskog kantona, nisu pokrenuli istragu o provjeri diploma iz Republike Srpske i Srbije kojih je, prema špekulacijama, pun ovaj dio BiH (Krajina)? Naš izvor iz Unsko-sanskog kantona kaže da su državne institucije u ovom dijelu BiH prepune uposlenih s diplomama fakulteta iz Republike Srpske i Srbije od pravosuđa, općinskih i kantonalnih službi i organa, do policije, vojske i prosvjete.

Novosadski Fakultet iz Sremske Kamenice više od decenije prate mnogobrojne kontroverze u čijem su fokusu neki od glavnih likova u Republici Srpskoj, ali i cjelokupnoj Federaciji. Jedna od najčešće spominjanih afera koja se veže za ovu obrazovnu ustanovu jeste ta da je riječ o “jedinom Fakultetu na ovim prostorima na kojem se možete upisati direktno na treću godinu poslije završene bilo koje više škole”. Nakon toga, prema pojedinim informacijama, čeka vas par ispita, provjera znanja je puka formalnost a diploma se dobija u ekspresnom roku.

Ono što je zajedničko studentima ovog Fakulteta jeste da su svi redom bili izvrsni studenti i da su ispite polagali u ekspresnom roku, iako je većina uporedo obavljala javne funkcije u Bosni i Hercegovini, koje su iziskivale izdvajanje značajnog vremena.

Ništa bolja situacija nije ni u manjem bh. entitetu Republika Srpska gdje sve vrvi od uiverziteta i fakulteta koje “prodaju” ili “izdaju” sumnjive diplome.

RTL televizija iz susjedne nam Hrvatske objavila je prije godinu dana tv prilog o lažnim diplomama iz Republike Srpske. U prilogu se kaže da je u posljednjih 15 godina u Hrvatskoj je priznato 24 hiljade 727 inostranih diploma, od čega čak 62 posto čine diplome iz BiH. Iz Republike Srpske priznato je 837 diploma, što čini 3,38 posto od ukupnog broja, objavila je N1 Televizija.

Fakulteti iz Republike Srpske s kojih najčešće u Hrvatsku dolaze diplome su privatni fakulteti u Banjaluci s Univerziteta za poslovne studije priznate su 272 diplome, a s Panevropskog univerziteta Apeiron 141 diploma. Upravo diplome s ta dva fakulteta sumnjive su čak i nadležnima u Republici Srpskoj, objavio je RTL.

“Mi imamo ovdje neke univerzitete, fakultete kojima su dani certifikati ranije, koji su filovali lažne diplome. Naprimjer, Univerzitet za poslovne studije, pa i Apeiron? Da, oni moraju da snose odgovornost i ja sam za to da se oni odmah zatvore i svi oni koji su učestvovali u tome da budu podložni kaznenom gonjenju”, kazao je Milorad Dodik, srpski član predsjedništva BiH.

Luka Burilović je bio pomoćnik ministra pa i predsjednik Uprave Sladorane, ali i član Nadzornog odbora Vupika, pa i predsjednik Nadzornog odbora Veletržnice Opuzen, prvo sa samo dvije godine visoke škole, a potom s dodatnom godinom na banjalučkom univerzitetu. Naknadno je upisao i Visoku poslovnu školu Višnjan gdje je stekao zvanje specijalista menadžmenta u turizmu.

Lani su mediji iz Republike Srpske objavili da je provjerama diploma zaposlenih u Gradskoj upravi Grada Banja Luke, potvrđeno da se diplome pet zaposlenih ne vode u službenim evidencijama škola u kojima su izdate, odnosno da lica koja su diplome priložila kod zapošljavanja u Gradskoj upravi nisu završila obrazovanje u ovim školama.

Radio televizija Republike Srpske (RTRS) objavila je 2019. godine uslijed afere oko diplome prvog čovjeka Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) BiH, prilog kao svojevrsnu najavu zatvaranja fakulteta u Republici Srpskoj koji izdaju lažne diplome ili ti u prijevodu koji omogućuju upisanim studentima da bez znanja i truda na lak način steknu diplomu visokog obrazovanja.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tada je za medije izjavio da je validnost diplome direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice pitanje za nadležne institucije, ali da će se lično založiti da zakonom bude predviđeno zatvaranje fakulteta koji izdaju lažne diplome.

“Koliko znam, nadležni organi su rekli svoje”, rekao je Dodik novinarima, podsjećajući da je republički prosvjetni inspektorat, na zahtjev Tužilaštva BiH, utvrdio da postoji povreda materijalnih činjenica kada je u pitanju Mehmedagićeva diploma i da je Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci naloženo da je poništi.

Dokle će se pravosuđe praviti gluho na ekspanziju kupljenih diploma iz RS-a i Srbije kojih je sve više u Federaciji BiH?

Komentari
POVEZANI ČLANCI
- Marketing -
Cybervision

Najpopularnije