Nedjelja, 26 Marta, 2023
Cybervision
NaslovnaIzdvojenoDom zdravlja neće biti nova dvorana Luke

Dom zdravlja neće biti nova dvorana Luke

Povodom medijski napisa i naljepljivanja Menadžmenta Doma zdravlja Bihać i Socijaldemokratske partije kao političkog subjekta kojem je, kako su napisali pojedini mediji, u raspodjeli pripala ova zdravstvena ustanova, kontaktirali smo Gradski odbor bihaćkog SDP-a i zatražili da nam dadnu odgovor na pomenutu medijsku hajku.

Iz GO SDP Bihać kažu da je situacija oko procedure izgradnje novog objekta ove bihaćke zdravstvene ustanove ide svojim tokom i zakonom predviđenim procedurama, te da je zbog poštovanja zakonskih procedura nemoguće ubrzati cijeli proces oko izgradnje novog objekta.

Kontaktirali smo i direktora bihaćkog Doma zdravlja Ademira Jusufagića koji nam je u telefonskom razgovoru ukratko objasnio cijelu situaciju. Krajem prošle sedmice je zatvoren javni poziv koji je raspisan u cilju da se na isti prijave firme koje će uraditi projekat izgradnje novog objekta. U narednih 15-ak dana će se od 7-8 prijavljenih firmi odabrati jedna, a zatim ima rok za žalbe poslije čega će odabrana firma pristupiti izradi projekta. Rok za izradu je 90 dana, potom nezavisna revizorska kuća ima mjesec dana da izvrši revizuju projekta i ok sve bude uredu ide se u raspisivanje javnog poziva za izvođača radova i procedura koja prati cijeli taj proces. Tako bi, prema riječima direktora Jusufagića, najkasnije za 4-5 mjeseci radovi na izgradnji novog objekta Doma zdravlja Bihać trebali da počnu.

Iz GO SDP Bihać poručuju da ne želi od Doma zdravlja Bihać praviti novi slučaj “Sportske dvorane luke” kao što su to uradili Šuhret Fazlić, PoMAK i SDA u Bihaću. Još krajem 2018. godine Šuhret Fazlić je izjavio da “kada je u pitanju odluka o zaduženju putem obveznica i naše namjere da dobivena sredstva usmjerimo ka obnovi dvorane Luke smatram da na ovom pitanju nema mjesta politici jer niko na ovom ne može dobiti političke poene jer se podrazumijeva da u današnjem vremenu imamo modernu dvoranu za sportaše i rekreativce.”

Tom prilikom, navedeno je da će projekat potpune rekonstrukcije i dogradnje dvorane Luke, zajedno sa izgradnjom novih dijelova dvorane, utopljavanjem objekta i efikasnim grijanjem, iznositi oko 2.000.000 KM.

Grad Bihać je osigurao dodatnih 400.000 KM za finansiranje energetski efikasnog sistema grijanja na drvnu biomasu, kroz projekat prekogranične saradnje. Krajem decembra 2019. godine, Gradska uprava Bihaća objavila je tender za sanaciju i dogradnju ove dvorane, vrijedan nešto više od dva miliona KM, bez PDV-a, pisala je Biljana Livančić-Milić na Istinomjeru početkom prošlog ljeta.

Iako je pompezno najavljivana 2019. godine kao mega projekat u sklou sporazuma kojeg je PoMAK potpisao sa SDA “10 za Bihać” pod brojem 7 je navedena i rekonstrukcija Sportske dvorane luke 16.10.2019. godine, ista je obavijena velom političkih i poslovnih malverzacija a građani i sportisti Bihaća moraju trenirati i igrati utakmice u Orašcu ili Cazinu. Sve je ostalo u sferi neispunjenih obećanja i političko-interesnih igara u kojima je glavni cilj bio i ostao zavrnuti što više novca koji bi se trebao sliti u stranačke i džepove privatnika bliskih SDA i PoMAKU.

Zato iz GO SDP Bihać poručuju SDA i PoMAKU da se ne služe jeftinim političkim pamfletima i medijskim spinovima u cilju diskreditiranja političke konkurencije i priskrbljivanja jeftinih političkih poena u medijskom prostoru, već da zasuču rukave i konačno počnu da rade i rješavaju nagomilane probleme u Gradu Bihaću a prvi je slučaj Sportska dvorana Luke.

Komentari
POVEZANI ČLANCI
- Marketing -
Cybervision

Najpopularnije