Nedjelja, 26 Marta, 2023
Cybervision
NaslovnaIzdvojenoKULENOVIĆ: Predškolski odgoj i obrazovanje moraju biti dostupni svakom djetetu

KULENOVIĆ: Predškolski odgoj i obrazovanje moraju biti dostupni svakom djetetu

Fatka Kulenović aktuelna je predsjednica Kluba poslanika u Skupštini USK ispred SDP i profesorica na Univerzitetu u Bihaću. Iako smo bili svjedoci složenih političkih dešavanja unutar Skupštine USK u proteklom periodu, promjena stranaka određenih poslanika i promjena unutar klubova u Skupštini, ono šta sa pravom ona ističe je jedinstvo, stabilnost i dosljednost kluba kojeg je ona predvodila.

Želi zaustaviti odlazak mladih

U protekle četiri godine zajedno sa svojim klubom u poslaničkim klupama borila se za život dostojan čovjeka jer njen cilj je jasan: NE ŽELI  DA GRAĐANE POLITIKA TJERA IZ NAŠE ZEMLJE. Zbog toga je u Skupštini USK zasigurno bila jedna od glasnijih zagovarača potreba svih građana USK kroz realizirane inicijative i izmjene zakonskih okvira. U njenom fokusu su najviše bili obrazovanje i mladi ljudi jer kako sama kaže ne želi da naša pamet odlazi širom Evrope i svijeta i da samo piše preporuke za odlazak odličnim studentima. Zbog toga je ulagala sve svoje znanje i energiju kako bi svaki problem vezan za mlade ljude, mlade roditelje što prije bio riješen.

Svjesna kroz svoj dugogodišnji rad u obrazovanju da se svaka kuća gradi od temelja i da predškolski odgoj i obrazovanje moraju biti dostupni svakom djetetu i kada je predškolski odgoj dostupan svima da pomaže u jačanju socijalne jednakosti. Kada je saznala informaciju da postoje liste čekanja i da su kapaciteti predškolskih ustanova na USK zadnjih godina premali da prime sve mališane to je bio povod za samo jednu u nizu njenih inicijativa.  Njena inicijativa za proširenje vrtićkih kapaciteta je kroz sve procedure u Skupštini USK i kroz Budžet za 2022. godinu i usvojena.

Bori se za svakog čovjeka

To je još jedan dokaz da SDP USK ne obećava, uočili su problem, našli rješenje  i ovih dana ne samo da se otvaraju nova radna mjesta za mlade ljude nego se obezbjeđuje predškolski odgoj za skoro svako dijete kroz realizaciju sredstava u iznosu od 4.6 milona KM za javne i 200.000 KM za privatne predškolske ustanove iz Budžeta za 2022. godinu.

Kako dalje ističe, oni u SDP će nastaviti raditi na tome i ubuduće da se poveća i broj djece uključene u programe predškolskog odgoja u godini pred polazak u školu s tendencijom potpunog obuhvata.  Samo dobrim temeljima kuću koja se zove OBRAZOVANJE se može kvalitetno izgraditi do krova.

Komentari
POVEZANI ČLANCI
- Marketing -
Cybervision

Najpopularnije