Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Cybervision
NaslovnaVijestiUnsko-sanski kantonHopovac: "Reforme u obrazovanju su nužne, bez njih nemamo nikakvih šansi na...

Hopovac: “Reforme u obrazovanju su nužne, bez njih nemamo nikakvih šansi na tržištu znanja, a mladi nemaju budućnosti u ovoj zemlji”

Bez obzira šta nam prigovarala naša politička konkurencija, za razliku od njih mi nismo prespavali ove godine, izjavio je Almin Hopovac, aktuelni ministar u Vladi USK.

Ministarstvu obrazovanja USK u interesu je poboljšati kvalitetu praktičnoga znanja učenika. Samim time, formirana je ekspertna radna grupa, u sastavu nastavnika i profesora sa cijelog područja USK koji će uraditi novi kurikulum nastavnih planova i programa. Općepoznata činjenica je da bez reformi nema obrazovanja mladih generacija koje zbog dobro poznatog razloga bježe iz Bosne i Hercegovine.

-U godinu i po dana koliko sam na čelu Ministrastva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, i mogao bih slobodno reći prvoj liniji borbe protiv svih negativnih trendova, HITNO smo počeli s reformama koje su nužne ukoliko želimo barem jednim dijelom popraviti stanje u ovom životnovažnom resoru.
Ranija vlast je gurala pod tepih sve ono što su cijenili mogućim uzrokom političkog poraza. Nije ih brinulo što se prosvjetni radnici nalaze na egzistencijalnom dnu i što svoja prava moraju tražiti štrajkovima i mirnim protestima”, dodao je Hopovac.

Pored navedenog, ova Vlada i Ministarstvo obrazovanja USK donijeli su pravilnik o praktičnoj nastavi čime je omogućeno da sada već 1000 učenika radi u firmama i za isto prima naknadu.

“To je krupan korak ka dualnom obrazovanju i pripremanju naših učenika za tržište rada.”, poručio je ministar Hopovac.

Komentari
POVEZANI ČLANCI
- Marketing -
Cybervision

Najpopularnije