Petak, 31 Marta, 2023
Cybervision
NaslovnaVijestiUnsko-sanski kantonKonstituirana Skupština USK-a, pregovori o formiranju vlasti u toku

Konstituirana Skupština USK-a, pregovori o formiranju vlasti u toku

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) zvanično je potvrđeno svih 30 mandata, pa će tako u narednom četvorogodišnjem sazivu participirati predstavnici devet političkih stranaka.

Stranka demokratske akcije (SDA) i Narodni evropski savez (NES) na općim izborima osvojili su po osam mandata. Socijaldemokratska partija (SDP), Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) i Demokratska fronta (DF) imat će po tri zastupnika, Narod i pravda (NiP) dva, dok će Stranka za BiH (SBiH), Laburistička stranka i Naša stranka u radu kantonalne skupštine učestvovati sa po jednim predstavnikom.

Izabranim političkim predstavnicima u Skupštini USK, mandate je zvanično dodijelio predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović.

-Naravno da smo zadovoljni, s obzirom da je konstituirajuća sjednica Skupštine USK-a sazvana u zakonskim, odnosno ustavnim rokovima. Ovo je inače treći kanton u kojem je sazvana konstituirajuća sjednica. Najvažnije je sada da se izaberu delegati za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i zaista se nadam da će svi kantoni to ispoštovati do drugog decembra najkasnije – izjavio je Arnautović.

Konstituirajuća sjednica je nakon dodjele mandata prekinuta, a nastavak se očekuje po postizanju političkog dogovora o formiranju vlasti.

-Centralna izborna komisija je odredila rokove za izbor delegata u Dom naroda, a prvi preduvjet je konstituisanje klubova konstitutivnih naroda. Vrlo brzo očekujem postizanje političkog dogovora i ja ću odmah čim neki od klubova iskaže želju, sazvati Klub naroda. Vjerujem da će to biti kroz desetak dana. S obzirom da postoji mogućnost da jedan ili dva zastupnika odustanu od mandata, mislim da će upravo taj period biti dovoljan za zamjenu mandata kroz proceduru Centralne izborne komisije – naveo je zastupnik Stranke za BiH i dopredsjedavajući Skupštine iz prethodnog mandata Nisvet Jusić.

Brzo postizanje političkog dogovora o formiranju vlasti i ostanak na premijerskoj poziciji danas je najavio aktuelni kantonalni premijer Mustafa Ružnić iz Narodnog evropskog saveza (NES-a).

-Vrlo brzo ćete o svemu biti obaviješteni, međutim ja ću kao što sam i najavio zadržati poziciju premijera, te vratiti skupštinski mandat – riječi su još uvijek aktuelnog premijera Ružnića.

Iz Stranke demokratske akcije, čija je kandidatska lista za Skupštinu USK na prethodnim općim izborima dobila najviše glasova, rečeno je kako su pregovori u toku, te da će oni vjerovatno u mnogome zavisiti i od ishoda dogovora stranačkih centrala u Sarajevu.

Fena.ba

Komentari
POVEZANI ČLANCI
- Marketing -
Cybervision

Najpopularnije