Petak, 31 Marta, 2023
Cybervision
NaslovnaVijestiUnsko-sanski kantonKrajina će Vladu čekati do proljeća? - Nastoji se prenijeti vlast sa...

Krajina će Vladu čekati do proljeća? – Nastoji se prenijeti vlast sa federalnog nivoa

Nakon što su stigli certifikati za nove članove Skupštine USK-a, političke stranke u Krajini su intenzivirale pregovore kako bi uz konstituirajuću sjednicu odmah formirale većinu i novi saziv Vlade.

– Sjednicu možemo održati odmah ako bude odgovaralo svim poslanicima, a ako ne, onda će ona najvjerovatnije biti u ponedjeljak. Ipak, politički sporazum još nije postignut i mislim da će po polaganju zakletve sjednica odmah biti prekinuta, kazao nam je Jasmin Musić, dosadašnji predsjednik Kluba SDA.

Nedavnim potpisom sporazuma o zajedničkom nastupu između NiP-a i Pomaka ništa značajnije nije riješeno. U Krajini se nastoji prenijeti vlast sa federalnog nivoa, dok se vodeće stranke SDA i NES žele staviti u drugi plan.

– NiP bi uz Pomak, DF, Našu stranku i SDP imao 13 mjesta u Skupštini, te uz dogovor i neophodno jedinstvo mi bismo imali ključnu riječ, rekao nam je šef NiP-a u USK-u Halil Bajramović.

Međutim, kockice se u njihovim planovima još nisu složile, pa se u SDA nadaju da još mogu doći do većine.

– Ovo je još početna faza tih razgovora. Mi smo javno rekli da smo spremni surađivati sa svim onim strankama sa kojima smo i do sada imali pozitivno iskustvo, kao sa DF-om na državnom i sa Pomakom na lokalnom nivou u Bihaću, a imali smo kontakata i sa drugim političkim subjektima, koji bi nam se mogli pridružiti, napominje Musić.

SDA iščekuje odgovore, ali će ih teško dobiti do ponedjeljka. Prema dosadašnjim iskustvima u USK-u, izvjesno je da bi formiranje Vlade dočekalo proljeće. Uglavnom, situacija u USK-u biće mnogo jasnija nakon što se na federalnom nivou formira vlast.

– U Krajini je politička situacija takva da su mnogi subjekti zarobljeni iščekivanjem ishoda na federalnom nivou. Nas su iz SDA prošlih godina kritikovali što želimo po vertikali formirati vlast, a sada to i oni rade. Činjenica je da kod nas svi žele učestvovati i u federalnoj Vladi, međutim, sporazumi gore ne rješavaju pitanje vlasti u Krajini. Ni u prošlom mandatu to nije bilo moguće implementirati, s obzirom na to da se ovdje radi o nekim drugačijim odnosima, podsjeća Musić.

On zagovara tezu da se o krajiškoj vlasti trebaju dogovoriti oni koji su izabrani na kantonalnom nivou.

Oslobodjenje.ba

Komentari
POVEZANI ČLANCI
- Marketing -
Cybervision

Najpopularnije