Petak, 31 Marta, 2023
Cybervision
NaslovnaVijestiUnsko-sanski kantonKuda ide Skupština USK???

Kuda ide Skupština USK???

Kako stvari stoje na Krajiškoj političkoj sceni usvajanje najvažnijih akata u USK opet će biti uslovljeno političkim pitanjima i foteljama

Pred vratima Unsko-sanskog kantona ponovo se nalazi politička i financijska kriza, čije rješenje će biti uvjetovano, kako sada stvari stoje sa kadrovskim rješenjima stranaka i blokova stranaka koje po svaku cijenu žele pozicije u Vladi USK.

Kako saznaje portal Infomania, političke stranke pregovaraju intenzivno o uspostavi vlasti u Unsko-sanskom kantonu, ali do dogovora još nije došlo. Trenutno postoji blok stranaka Osmorke u USK koji, matematički, imaju 15 ruku u novom sazivu Skupštine USK, te im je potrebna još jedna ruka za uspostavu nove Vlade USK. Iz jednostavne i jasne situacije, problematiziranje formiranja vlasti počelo je uvođenjem drugih političkih subjekata mimo Osmorke i njihovog sporazuma na državnom nivou u ovaj politički blok, sa čime se određeni subjekti unutar Osmorke nisu složile.

Činjenica je da, pored teške trenutne političke situacije, građani USK od Skupštine očekuju usvajanje financijskih dokumenata koji su važni za funkcioniranje Unsko-sanskog kantona, budžetskih korisnika, privrede, škola, domova zdravlja i bolnica…

Da li će političke stranke koje su u trenutnom sazivu Skupštine USK obilježiti početak svoga mandata sa blokadama i nefunkcioniranjem institucija i hoće li politički subjekti biti protiv Budžeta koji predviđa povećanje plaća svim budžetskim korisnicima, puno veću podršku poljoprivrednicima, infrastrukturnim projektima, te konačno uspostavu Ureda za borbu protiv korupcije o kojem su svi na sva zvona govorili, ostaje da se vidi.

Hoće li se nastaviti uslovljavanje politike zahtjevima za fotelje, ili će biti razuma da se donesu spomenuti financijski akti, te u formiranje nove Vlade krene rasterećeno- pred nama je svima.

Komentari
POVEZANI ČLANCI
- Marketing -
Cybervision

Najpopularnije