Petak, 31 Marta, 2023
Cybervision
NaslovnaVijestiBosna i HercegovinaNikšić traži bilateralu s Izraelom i poručio: Paradoksalno i šokantno da podržavaju...

Nikšić traži bilateralu s Izraelom i poručio: Paradoksalno i šokantno da podržavaju diskriminaciju

Predsjednik SDP-a i državni parlamentarac Nermin Nikšić osudio je podršku Izraela izmjenama Izbornog zakona, koje su predložile stranke s hrvatskim predznakom.

Od Ministarstva vanjskih poslova i Predsjedništva Bosne i Hercegovine je zatražio da, kako je naveo, hitno upute protestnu notu Izraelu te da im ukažu na stvarni pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Pozvao je i na bilateralni susret kako bi se izraelski zvaničnici upoznali s političkim sistemom Bosne i Hercegovine te djelovanju onih koji, kako je istakao, osporavaju jednakopravnost, promiču kulturu veličanja zločina genocida i negiraju temeljna ljudska prava, pa i pripadnicima jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Nikšiću je neshvatljivo da je Izrael podržao spomenute prijedloge izmjena Izbornog zakona.

“Gotovo je nevjerovatno i krajnje paradoksalno da Ambasada Izraela podržava sistem, koji je okvalificiran kao rasistički i diskriminatoran, upravo po tužbi našeg sugrađanina Jevreja, uvaženog gospodina Jakoba Fincija. Na ovaj način Ambasada Izraela se de facto i de iure stavlja na stranu onih, koji su obavezujućim presudama Evropskog suda za ljudska prava, obilježeni kao promotori diskriminacije, pored ostalih, i nad Jevrejima”, napomenuo je.

Prema njegovim riječima, svako ko zagovara ekskluzivna prava konstitutivnih naroda nad drugima upravo održava diskriminaciju između ostalih i Jevreja. Poručio je Ambasadi Izraela da podržava “koncept tzv. legitimnog predstavljanja koji u Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoji”.

“Apsurdno je da Ambasada Izraela u istom tekstu govori o zaštiti prava Jevreja, presudi Sejdić-Finci, da bi zatim konstatovali da je sistem ‘podjele vlasti između konstitutivnih naroda’ održiv i da se ‘mora poštovati’?! Da podsjetim gospodu iz Ambasade Izraela da u presudi po tužbi Jakoba Fincija i Derve Sejdića, Evropski sud za ljudska prava kaže da ‘smatra da se nijedna vrsta različitog postupanja, koja se isključivo ili u kritičnom obimu zasniva na etničkom porijeklu pojedinca, ne može objektivno opravdati u savremenom demokratskom društvu koje je izgrađeno na principima pluralizma i poštovanja različitih kultura'”, podsjetio je.

Nikšiću je, kako je izjavio, posebno šokantno da Ambasada Izraela, države koja predstavlja narod, koji je preživio genocid i holokaust, zagovara diskriminatoran koncept ekskluzivnih prava konstitutivnih naroda.

“Za taj koncept je Evropski sud za ljudska prava u više presuda rekao da je zaostala, retrogradna posljedica ‘brutalnog sukoba obilježenog genocidom i etničkim čišćenjem’. Iz ove ambasade Bosnu i Hercegovinu nazivaju konsocijacijskom demokratijom što je neistinita i krajnje opasna formulacija. U Bosni i Hercegovini ne postoje konsocijacijske jedinice. Naša država je jedinstvena i suverena, a niti jedan njen unutrašnji administrativni element nema nikakav subjektivitet izvan državnog”, naveo je.

Predsjednik SDP-a je istakao da vlast u Bosni i Hercegovini ne obnašaju konstitutivni narodi, iako su im kroz sistem data ekskluzivna prava.

“Sve institucije pripadaju državi i izvode se iz državnog suvereniteta, a ne narodima koji nisu administrativne kategorije. Odgovor bi mogao ići unedogled”, dodaje.

Pozvao je Vladu Izraela da se izjasni o, kako je naglasio, skandaloznim tvrdnjama svoje ambasade u Tirani, kojim se ohrabruje diskriminacija Jevreja. Pozvao je i Jevrejsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, za koju je podsjetio da je i do sada, kako je naveo, odlučno dizala glas protiv podjela i diskriminacije da poduzme sve što je u njenoj moći kako bi država Izrael dobila istinite i potpune informacije o stanju u Bosni i Hercegovini.

Komentari
Izvorklix.ba
POVEZANI ČLANCI
- Marketing -
Cybervision

Najpopularnije