Petak, 31 Marta, 2023
Cybervision
NaslovnaVijestiUnsko-sanski kantonKako je Novalić dijelo pare: Cazinjanima u Krajini 2 KM po stanovniku,...

Kako je Novalić dijelo pare: Cazinjanima u Krajini 2 KM po stanovniku, a Hrvatima u Hercegovini 90 KM po stanovniku

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović tvrdi da su građani Federacije BiH žrtva političke diskriminacije u podjeli novca Vlade FBiH nižim nivoima.

Imamović je na press konferenciji u Sarajevu ustvrdio da je Vlada Federacije BiH na sjednici 8. augusta donijela Odluku o raspodjeli sredstava za projekte infrastrukture gradovima i općinama u FBiH u visini od skoro 30 miliona KM na osnovu političke podobnosti. Dodao je da su općine i gradovi, gdje vladaju SDA i HDZ dobili više novca, a da su druge opcije bile “žrtve grube političke diskriminacije”.

Naglasio je da je Cazin dobio 2 KM po stanovniku, Tuzla 2 KM, Zenica 3 KM, Gračanica 6 KM, Centar Sarajevo 6 KM, a da je Trnovo dobilo 124 KM po stanovniku, Teočak 40 KM, Neum 91 KM, a Ravno 87 KM.

“U Trnovu jedan čovjek više vrijedi 60 puta više nego u Tuzli ili Zenici. To je očigledni primjer diskriminacije”, tvrdi Imamović.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović pojasnio je da u Bosanskopodrinjskom kantonu postoje tri lokalne zajednice, Foča u FBiH, Pale u FBiH i Grad Goražde.

“Po glavi stanovnika, Foča Federacija je dobila 114 KM, Pale Federacija 224 KM, a Grad Goražde, gdje sam ja gradonačelnik, 20 KM. Nedopustivo je da se novac građana dijeli po stranačkom principu”, istakao je.

O kakvoj vrsti podjele novca se radi pitali smo i Vladu FBiH. Rečenom nam je da je riječ o podjeli 30 miliona KM za što je konkurs raspisalo Ministarstvo finansija FBiH s jasnim kriterijima, a što se odnosi na projekte.

Pojašnjeno nam je da su se općine i gradovi trebali javiti na konkurs s pripremljenim projektima, prema čemu se i dijelio novac, a ne prema broju stanovnika. Istaknuto je da su projekti ti koji su određivali koliko će koja općina dobiti novca te da postoje općine koje nisu uopšte aplicirale.

Dodaju da je Vlada FBiH 200 miliona KM dijelila nižim nivoima, ali da je to sasvim drugi aranžman te da se prilikom te raspodjele u obzir uzimao broj stanovnika.

Na pres-konferenciji su se obratili i gradonačelnik Gračanice Nusret Helić i načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović koji su također iznijeli podatke za njihove lokalne zajednice.

Dijasporanet.info

Komentari
POVEZANI ČLANCI
- Marketing -
Cybervision

Najpopularnije