Nedjelja, 26 Marta, 2023
Cybervision
NaslovnaVijestiBosna i HercegovinaOsmorka pričala o kadrovskim rješenjima. Konaković: Ulazimo u završnu fazu, ostajemo svi...

Osmorka pričala o kadrovskim rješenjima. Konaković: Ulazimo u završnu fazu, ostajemo svi na okupu

Lideri stranaka Osmorke danas su razgovarali o procesu formiranja vlasti odnosno o kadrovskim rješenjima.

To je potvrdio predsjednik NiP-a Elmedin Konaković nakon sastanka, koji je, kako je rekao bio radno-konsultativni.

Međutim, iako se razgovaralo o kadrovskim rješenjima, ističe da niti jedno ime za pozicije unutar sigurnosnog sektora nije poznat. Ono što se pojavljuje, Konaković je nazvao špekulacijama.

“Mi smo sinoć tek napravili taj prvi draft HDZ-a, SNSD-a i nas. Vratili smo taj balans u brojevima koji je prije ispregovaran pa je bilo 11 na spram 14 na štetu ove naše strane. Sada tek unutar koalicije s naše strane kreću razgovori o imenima. Niko do sad nije rekao ni riječ”, kazao je Konaković.

On je odgovorio i na kritike da se ovaj sektor politizira. Konaković kaže da to.

Ističe da je ova koalicija već demontrirala depolitiziaciju i to u obimu ‘kakav do sada nije viđen’.

“U Kantonu Sarajevo smo vodili procese i imenovali veliki broj kadrova koji nisu članovi stranaka, čak neki nisu ni naši glasači. Ponekad unutar stranaka imamo kadrove, ljude koji su stručni i kompetetni i nisam ni za to da potpuno isključimo članove stranaka, ali naravno birati moralne, poštene i stručne ljude”, rekao je.

Što se tiče formiranja vlasti na nivou FBiH, Konaković kaže da Osmorka ostaje u punom kapacitetu.

Problem su, kaže, nametnuta rješenja OHR-a, jer bi po ‘starom modelu već imali mandatara i sastav Vlade u proceduri’.

“Osmorka ostaje u punom kapacitetu na tom nivou. Ušli smo u završnu fazu razgovora o programu koji će biti gotovi u ponedjeljak pa onda i ljude koji će dalje implementirati program. Očekujemo intenzivne sastanke sa HDZ-om i tom koalicijom okupljenom oko HDZ-a kako bismo precizirali sve detalje i što prije uspostavili vlast”, kazao je lideri NiP-a.

On kaže da se nada da neće biti blokada, s obzirom na to da SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka.

“Formalno je tamo 13 ljudi, ako ne postoji 11 koji će predložiti nekog drugog, prijedlog koji dođe iz SDA će biti legitiman. Moj stav je da ga trebamo podržati. A onda neka on odluči da li će ovakvu vladu pokušati zadržati u nekom narednom periodu”, rekao je Konaković.

Komentari
POVEZANI ČLANCI
- Marketing -
Cybervision

Najpopularnije