Petak, 31 Marta, 2023
Cybervision
NaslovnaVijestiSvijet Produžen mandat EUFOR-a u BiH: SAD zabrinute zbog navoda da je bilo...

 Produžen mandat EUFOR-a u BiH: SAD zabrinute zbog navoda da je bilo izbornih krađa

U Njujorku je počeo sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. 

Na sastanku će se raspravljati o situaciji u BiH i produženju misije EUFOR Althea. Također, raspravljat će se i o izvještaju visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christan Schmidt). 

20:47 Ambasador Brazila je istakao da je na osnovu izvještaja njihove ambasade iz Sarajeva da ih brine retorika koja se koristi koja pokazuje nastojanje da se pojačaju etničke podjele. 

– Pozivamo rukovodstvo BiH da se bave mirovnim procesima – rekao je. 

20:44 Država Gabon pozvala je političke aktere u BiH da se uključe u dijalog.

20:41 Ambasador Kine je istakao da je BiH suverena zemlja koja sama treba pronaći svoj put. 

– Kina se uvijek protivila jednostranim odlukama. Mi pozivamo zemlje da se suzdrže od sankcija i uplitanja u unutrašnja pitanja BiH. 

20:34 Predstavnik Albanije istakao je da potpuno podržavaju ulogu visokog predstavnika u BiH. 

– Međunarodna zajednica ne treba olako shvatiti Dodika, on nikada ne propušta da iznese niz kontroverzi. Ne smije mu se dozvoliti da žrtvuje budućnost BiH- rekao je. 

20:27 Ambasadorica Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a istakla je da izvor problema nije RS kako to želi predstaviti Zapad. Za visokog predstavnika u BiH je opet rekla da je “takozvani”. 

– Pozivamo na dalje zaustavljanje eksperimentisanja sa državom BiH i njenim narodima. Skrenuli smo nekoliko puta pažnju da povećano djelovanje visokog predstavnika predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti BiH. To samo naizgled rješava određene probleme. To samo vodi do dodatnih problema – rekla je. 

Rekla je da je potrebno posvetiti pažnju izvještaju koji su uputile vlasti iz RS, jer, prema njenim riječima, on govori o pravim problemima u BiH. 

20:23 Predstavnik SAD je odmah na početku svog obraćanja istakao da mu je drago što je jednoglasno usvojena rezolucija da se produži mandat EUFOR-a, te da je to vitalno važna misija za održavanje mira i stabilnosti u BiH. 

– SAD su posvećene cilju mirne i prosperitetne BiH. Potpuno podržavamo njeno pristupanje EU – rekao je ambasador SAD u Vijeću sigurnosti UN-a. 

Dodao je da su duboko zabrinuti zbog navoda da je bilo izbornih prevara na održanim općim izborima posebno u entitetu RS te je pozvao institucije BiH da ovo istraže. Dodao je da SAD podržavaju visokog predstavnika i korištenje Bonskih ovlasti kada on to ocijeni da je potrebno. Također, dodao je da podržavaju Bonske ovlasti koje je nametnuo 2. oktobra. 

20:20 Ambasadorica Francuske u Vijeću sigurnosti UN-a istakla je da pozivaju novoizabrane lidere na dijalog. Oni su također pozdravili usvajanje rezolucije da se produži mandat EUFOR-a.

20:17 Norveška poziva na dijalog u BiH. Ambasadorica Norveške je istakla da je bezbjednosna situacija u BiH i dalje krhka i da se naša zemlja susreće sa najozbiljnijom krizom u BiH nakon rada. Dala je i podršku visokom predstavniku i njegovoj važnoj misiji u provedbi mira u našoj zemlji. 

20:13 Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je produžilo mandat EUFOR-a. Mirovne trupe u Bosni i Hercegovini ostaju još godinu dana. Za odluku je glasalo svih 15 članica Vijeća sigurnosti. 

20:10 Prvi se obratio predstavnik Irske u Vijeću sigurnosti UN-a. Ambasador je kazao kako podržavaju Ured visokog predstavnika u BiH, kao i ostanak EUFOR-a u zemlji. Također, pozdravio je i održavanje opštih izbora u oktobru izrazivši “zabrinutost zbog jednostranih poteza koji dovode do etničkih napetosti”.

20:05 Usvojena je agenda za današnji sastanak.

Avaz.ba

Komentari
POVEZANI ČLANCI
- Marketing -
Cybervision

Najpopularnije