Petak, 31 Marta, 2023
Cybervision
NaslovnaScitechNaukaRusija lansirala satelit za špijuniranje američke "svemirske imovine"

Rusija lansirala satelit za špijuniranje američke “svemirske imovine”

Rusija je lansirala svoj novi vojni satelit koji ima za cilj da špijunira američke vojne satelite u orbiti. Prema njegovoj putanji, on bi danas trebao stići na svoju destinaciju.

Glasine su se pojavile i prije lansiranja satelita, a govorilo se da je riječ o “satelitu inspektoru” koji je specijalno dizajniran da uhodi druge satelite i promatra ih iz blizine. Špijunski satelit je nazvan Kosmos 2558 i smješten u istu orbitu kao i američki vojni satelit USA 326 koji je lansiran u februaru.

Rusi su svoj satelit lansirali u vrijeme kada je američki putovao iznad ruske svemirske luke Plesetsk, a ove informacije je otkrio predavač astrodinamike Marso Langbroek s Tehničkog univerziteta u Nizozemskoj.

“Dvije orbite su veoma bliske, glavna razlika je relativno mala, nekoliko desetina kilometara u orbitalnoj visini. To je veoma jasna indikacija”, rekao je Langbroek za Gizmodo. Ono što je važno istaći jeste da bi ruski satelit mogao napraviti manevar u orbiti u narednim danima te se dodatno približiti američkom.

“Ako ne budu pravili manevre u međuvremenu, Kosmos 2558 će proći pored satelita USA 326 na udaljenosti od 75 kilometara 4. augusta”, rekao je Langbroek.

On tvrdi da je ovaj tip ruskog satelita već korišten za uhođenje drugih satelita u orbiti.

“Ova satelit ima neku vrstu senzorskog sistema optimiziranog da posmatra druge satelite, a ne da ima funkciju uobičajenog satelita koji pravi fotografije Zemlje. Još uvijek nismo sigurni, ali zaključujemo prema ponašanju satelita”, kazao je Jonathan McDowell, astronom iz Centra Harvard-Smithsonian za astrofiziku.

Čini se da ruski satelit posjeduje sistem za manevrisanje koji mu omogućava da prilagođava svoju orbitu na različite načine, a to je veoma korisna funkcija za špijunske satelite.

Elektro-optički američki špijunski satelit USA 245 je 2020. godine bio na meti ruskog satelita Kosmos 2542, koji ga je također uhodio u niskoj orbiti Zemlje.

Komentari
Izvorklix.ba
POVEZANI ČLANCI
- Marketing -
Cybervision

Najpopularnije