Nedjelja, 26 Marta, 2023
Cybervision
NaslovnaVijestiBosna i HercegovinaU mandatu ministra Hopovca donesen Zakon o obrazovanju odraslih kojim se spriječava...

U mandatu ministra Hopovca donesen Zakon o obrazovanju odraslih kojim se spriječava zloupotreba izdavanja diploma

Skupština Unsko-sanskog kantona, na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona na čelu sa ministrom Alminom Hopovcem, donijela je Zakon o obrazovanju odraslih kojim se uređuje obrazovanje odraslih kao dio jedinstvenog sistema obrazovanja. Donošenjem ovog Zakona prestao je da važi stari Zakon o obrazovanju odraslih iz 2013. godine koji je imao čitav niz nedostataka, gdje su neka zakonska rješenja bila neefikasna i nedovoljno definisana, stoga je Ministarstvo obrazovanja u suradnji sa ekspertima za oblast obrazovanja odraslih izradilo Zakon o obrazovanju odraslih koji je Skupština i usvojila.

Zaštita obrazovanja od zloupotrebe

Radi se o iznimno važnom zakonu koji je integralni dio obrazovnog sistema, alat koji može pomoći pojedincu da poboljša kvalitetu svog života, lokalne zajednice ali i društva u cjelini. Donošenjem ovog zakona, Ministarstvo obrazovanja pristupilo je izradi podzakonskih akata, te je Vlada Unsko-sanskog kantona dala saglasnost ministru za donošenje devet pravilnika. Osnovna misija Ministarstva je prije svega obrazovanje, ali isto tako i zaštita obrazovanja od zloupotrebe, a naročito sprečavanje izdavanja diploma iza kojih ne stoji nastavni proces i znanje. Kroz devet predmetnih pravilnika je sistemsko uređeno i između ostalog propisano vođenja evidencija u obrazovanju odraslih, forma obrazaca javnih isprava, matične evidencije i ostala dokumentacija, što prethodnim pravilnicima iz 2013. godine nije bio slučaj.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta na čelu sa ministrom Hopovcem ovim Zakonom je unaprijedilo ovu oblast, utvrdilo je obavezu primjene online platforme koja će služiti za vođenje baze podataka i sistem praćenja izdatih diploma i javnih isprava u obrazovanju odraslih. Naime, svaka diploma, svjedodžba i certifikat mora biti izdat kroz jedinstvenu online platformu na obrascu kojeg je propisalo Ministarstvo, sa pripadajućim brojem i kodom, a resorno Ministarstvo u svakom trenutku ima uvid u cjelokupan proces.
Također Zakonom su predviđene sankcije i mogućnost poništavanja javnih isprava, trajnu zabranu organizatoru obrazovanja odraslih da obavlja djelatnost obrazovanja, što u prethodnom Zakonu o obrazovanju odraslih nije bilo predviđeno. Shodno tome uvedeni su jaki mehanizmi kontrole nad izdavanjem javnih isprava i spriječavanje zloupotrebe izdavanja istih.

Na navedeni Zakon prije njegovog usvajanja, pozitivno mišljenje su dali premijer Mustafa Ružnić, ministar pravosuđa i uprave Asim Dizdarević, ministar finansija Vedran Prša i Asija Filan sekretar Vladinog ureda za zakonodavstvo. Ovim je potvrđena opredijeljenost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona i aktuelnog ministra Almina Hopovca ka tome da se ova oblast uredi što kvalitetnije, a cjelokupan proces kontrole izdavanja javnih isprava učini efikasnijim, unaprijedi i podigne na jedan viši nivo.

Komentari
POVEZANI ČLANCI
- Marketing -
Cybervision

Najpopularnije