Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Cybervision
NaslovnaVijestiBosna i HercegovinaUtjecajni list Haaretz: Ambasada Izraela izazvala političku oluju na Balkanu

Utjecajni list Haaretz: Ambasada Izraela izazvala političku oluju na Balkanu

Podrška Izraela izmjenama Izbornog zakona, koje su predložile stranke s hrvatskim predznakom, je među najznačajnijim vijestima utjecajnog izraelskog lista Haaretz.

U tekstu pod naslovom “‘Ovo je ludost’: Saopćenje Ambasade Izraela izazvalo političku oluju na Balkanu” sadržana je i izjava ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković (SDA) za ovaj list. Njoj nije shvatljivo da bi Izrael mogao podržati diskriminaciju Jevreja u Bosni i Hercegovini, koji su već diskriminirani i koji bi ostali diskriminirani nakon izmjena koje je podržao Izrael.

“Teško je zamisliti da zvanična politika Izraela bude diskriminacija Jevreja kako ne bi mogli biti birani u institucije. Predloženim Izbornim zakonom učvrstio bi se postojeći diskriminatorni sistem nad manjinama Bosne i Hercegovine”, napomenula je Turković.

Haaretz je napomenuo da je upravo i Turković političarka koja ima i jevrejsko porijeklo te da je iznenađena izraelskim stavom. Poručila je ovoj zemlji da bi trebala zaštititi prava Jevreja u Bosni i Hercegovini, a ne podržavati one koji održavaju nejednakost.

U navedenom tekstu je naglašeno da je Ambasada Izraela podržala “političare nacionaliste”, predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića zato što su, kako su saopćili iz ambasade, podstakli aktivnosti u bosanskohercegovačkim institucijama za zaštitu jevrejske zajednice i njene pozicije u državi”.

Ocijenjeno je da Bošnjaci i Srbi posljednjih godina pokušavaju izraelske stavove o genocidu iskoristiti u svoju korist. Haaretz je podsjetio da je ministrica Turković u decembru prošle godine pozvala tadašnjeg ministra vanjskih poslova, sadašnje premijera Izraela, Yaira Lapida na međunarodno suprotstavljanje “srpskom revizionizmu”, a što je ocijenjeno kao borbom oko toga kakva će biti državnost Bosne i Hercegovine.

Komentari
POVEZANI ČLANCI
- Marketing -
Cybervision

Najpopularnije