Nedjelja, 26 Marta, 2023
Cybervision
NaslovnaLifestyleModa i ljepotaZnate li za šta je ranije služio mali džep na farmerkama?

Znate li za šta je ranije služio mali džep na farmerkama?

Jeste li se ikada zapitali koja je svrha malog džepa na farmerkama? Ispostavilo se da on je on kroz historiju imao nekoliko različitih namjena.

Kompanija Levi's je prvi put dodala mali džep na farmerkama davne 1873. godine. Međutim, ovakav tip farmerki, koji je nazvan “Lot 51”, pušten je u prodaju tek 1890. godine.

Historičarka Tracey Panek je za Insider navela da je mali džep napravljen kako bi se u njemu držali džepni satovi, koji su tada bili naročito popularni.

Na ovaj način kauboji su spriječili satove da ispadaju iz hlača dok su jahali konje i obavljali druge zahtjevne poslove na rančevima.

Naravno, skoro više niko ne nosi ovakve satove, ali je Levi's odlučio zadržati mali džep kako bi se zadržao originalni izgled farmerki “Lot 51”. Njihov dizajn se nije mnogo mijenjao od 19. stoljeća.

“Izuzetak je bio kada su tokom Drugog svjetskog rata izbacili neke sitne metalne dijelove jer su željeli sačuvati metal za potrebe ratovanja. Međutim, kasnije su ih ponovo počeli dodavati na farmerke”, rekla je Tracey.

Drugi modni brendovi su se ugledali na Levi's i počeli stavljati male džepove na svoje modele hlača.

Komentari
Izvorklix.ba
POVEZANI ČLANCI
- Marketing -
Cybervision

Najpopularnije